Dette bør du tenke på når du velger barnets første sko!

Hos koala.no har vi nybegynnerskoene fra RAP som er utviklet nettopp for de små barneføttene som skal ut å gå for aller første gang. I dette innlegget har vi hentet ekstern ekspertise som skal lære oss litt om hva vi bør tenke på når vi skal ut å handle sko til minstemann!

Hos koala.no har vi <a href="https://koala.no/search?type=product&amp;q=wide+fit">nybegynnerskoene fra RAP</a> som er utviklet nettopp for de små barneføttene som skal ut å få for aller første gang

 

Vi er så heldige at vi har fått fysioterapeut Melissa Venes til å fortelle litt rundt hva du faktisk bør tenke på og se etter når du skal handle de første skoene til barnet ditt. Melissa jobber i Sogndal kommune, med barn som et av sine hovedfelt:

Barnet har endelig gått sine første skritt, og for mange står skokjøp for tur. I butikkene er det en vrimmel av sko å velge i mellom og det kan være vanskelig å vite hva som er rett for sitt barn.

Før man kaster seg på kjøpebølgen, er det noen ting man bør tenke på. Den første tiden etter at barnet har begynt å reise seg, bør det gå uten sko. La barnet gå mye barbeint og vent så lenge som mulig før du tar på de sko. Muskler, skjelett og sener styrkes og utvikles mest gunstig slik, og balansen blir bedre. Føttene til barn er myke og formbare, og skotøyet kan derfor lett påvirke foten. Den første tiden er skoen i hovedsak en beskyttelse mot vær og skarpe gjenstander. Barna bør ikke ha sko når de krabber, da det kan hindre bevegelsesutslag i ankelen.

Tips til kjøp av sko:

  • Det er lurt å måle lengden på føttene, da skostørrelsen oppgitt av fabrikanten kan variere. Dette kan gjøres ved å ta ut sålen i skoen og sette foten oppå. Det burde være 10-12 mm klaring i tuppen. I tillegg til lengden, må man ta hensyn til bredden på foten. De første leveårene er ikke fotens muskulatur ferdig utviklet og barnet trenger derfor en bredere sko. 
  • Skoen bør ha en fast hælkappe, mens fremre deler av skoen bør være fleksible for å sikre godt fraspark. Vær oppmerksom på at fleksen i skoen bør være der stortåleddet er (fremre ⅓-del), ikke midt på skoen. Sålen bør også være passe fleksibel i rotasjonsretningen. Dette kan du kjenne på ved å “vri” skoen - da skal det være litt motstand. 
  • Sko med snøring eller borrelås sitter best på foten. For store sko kan gjøre at barnet bruker mye krefter på å holde skoen på plass, mens for små sko kan gi ubehag og sår.
  • Barnets fot er mer hoven på ettermiddagen, slik at det kan være lurt å legge handlinga/måling av fot til litt seinere på dagen. 
  • Barnefoten vokser raskt, ca. 1-1,5 cm per år i barneårene. Sjekk derfor skoen ofte!


Alle føtter er forskjellige og sko slites individuelt. Skjevt slitte sko bør derfor ikke gå i arv. 


Kommentarene må godkjennes før de publiseres