Er du klar til barnehagestart?

Oooooog VIPS - så var sommerferien over. Vi håper alle på noen søte sommerdager i august også, men nå åpner de fleste barnehagene og hverdagsrutinene kommer snart i gjenge igjen. For de erfarne barnehageforeldrene holder det kanskje å sjekke om den genseren har blitt litt kort? Eller har regntøyet blitt utslitt av en lunefull norsk sommer? Kan jeg egentlig reparere den shortsen som hang igjen i den kvisten i klatretreet? Og hva var det egentlig den garderoben av det barnehagen så herlig kaller "arbeidsklær" skulle bestå av? Vi er nok flere som kan trenge en liten påminnelse om dette - sommeren har tross alt vært ganske lang!😉

jente klar for barnehagestart i genser og bukse fra FUB og med en koffert fra Blafre


Skal du slippe et lite og helt ferskt barnehagebarn ut av syne for første gang, er det mye følelser i sving for spente mammaer og pappaer. Vår erfaring er at barnehagene er helt suverene til å ta vare på de nye småtassene våre, det er simpelthen den beste og tryggeste plassen vi kan gi dem! Vi i Koala kan fokusere mer på det praktiske og hjelpe dere med det vi kan best: barnehageklær. Lurer du på hva slags klær man egentlig trenger? MÅ man faktisk ha dobbelt opp av alt? Praksisen er gjerne litt forskjellig fra barnehage til barnehage, og de fleste sender ut en egen utstyrsliste før oppstart.  

 

Koalas huskeliste til barnehagestart i august:

Tre barn klare for barnehagestart i fargerik body og bukse fra Villervalla

Inne:

 • Bleier, våtservietter og sinksalve.
  Her foretrekker de fleste barnehager ikke "up & go" på de minste barna, men sjekk med din barnehage hva de trenger til bleiestell.

 • Bytteklær, 2 sett av alt. 
  F.eks. Body, strømpebukser, sokker, genser, bukseshorts (til sommeren), t-skjorte og ekstra smokk.

 • Innesko. 
  Myke tøfler med antiskli er bra både for barnets motorikk, og for å unngå stor slitasje på sokker. Alternativt kan man også bruke sokker med antiskli til innebruk. (Husk at gummibelegget på antisklisokker blir kalde om man bruker de ute på vinteren, og er derfor ikke å anbefale i vinterskoene). Luftige sandaler kan også være et godt alternativ, dersom du foretrekker litt mer støtte, og unngår at foten blir klam på de varmeste dagene.

 • Smokk og/eller kosebamse til soving.
  Har barnet ditt spesielle rutiner rundt sovingen? De fleste barnehagene legger til rette for en trygg soveopplevelse for barnet (særlig i oppstarten), så snakk med din barnehage om ditt barn har noen spesielle soverutiner, så finner dere sammen ut hvordan dere best håndterer dette i barnehagen.

  Av utstyr er det forskjellig praksis hvilke måltider man får servert, hvordan barna sover, og hva man faktisk trenger. Så hør med din barnehage hva du trenger av utstyr til spising, drikke, soving osv før du handler inn.

 • Matboks 
  til å sende med frokosten i.

 • Drikkeflaske 
  som kan stå i barnehagen. Velg en som er tilpasset barnets ferdighetsnivå. (Tips: kjøp også den praktiske drikketuten fra Blafre).   

 • En liten sekk til matboks og skifteklær 
  Barna er ikke så veldig gamle før de synes det er stas med egen sekk :)

 • Dyne/teppe/vogn/vognpose til å sove i.
  Du kan klare deg med én vogn, men de fleste finner ut at det er praktisk med to. Her er finn.no et godt tips. De aller fleste vogner har like god sovekomfort - lavere pris har gjerne dårligere bruks-funksjoner, men det gjør jo ikke noe når den skal stå stille i en barnehage :) 

Barn som leker ute i barnehagen i skalldress fra Villervalla og regnsett i resirkulert plast fra Mikk-Line

Når det kommer til ytterklærne kan man fint klare seg med ett sett. Barna vokser fort, og det blir dyrt om man skal ha et sett i barnehagen og ett hjemme. Ta med ytterklærne hjem i helgene, vask de om nødvendig, og husk å ta dem med tilbake i barnehagen når mandagen kommer :)

 

Ute:


Til slutt er det VELDIG viktig å huske å sette navn på alt! Kjøp ferdig trykte navnlapper (vi har f.eks. god erfaring med disse fra Askeladden navnelapper), eller skriv på med vannfast tusj. Dette forenkler jobben til de ansatte i barnehagen, men hjelper deg også å sikre at du får igjen alle tingene deres.

Lagre eller ta screenshot av huskelisten nedenfor, så har du den lett tilgjengelig når du forbereder utstyret til barnehagen. :-)

 

Sjekkliste og huskeliste til barnehageoppstart 

OBS! Mot vinteren vil du også trenge: 
Tykk dress, votter, tykk lue og hals, og gode varme vintersko. En god kuldekrem kan også være godt å ha for å beskytte sart barnehud på de kaldeste dagene. Et råd er å begynne å se etter dette om ikke så alt for lenge, for erfaringen er at vinteren alltid kommer overraskende på, og det er ikke gøy å levere et barn i barnehagen som ikke er utstyrt for utelek...


1 kommentar


 • Andrea Håkenstad

  Dette var et flott innlegg. Blir til stor hjelp når lille mini i magen skal i barnehage til neste år. En stund til. Men god lesning og læring :)


Kommentarene må godkjennes før de publiseres