Hva skal til for en vellykket dag på stranden med barna? Sjekk våre 16 beste tips her!

To glade babyer paa standen i gule UV-drakter fra Villervalla og solhatter som beskytter hodet oynene og nakken

Det er tid for sol og strand, men hva skal man ta med for å ha få en vellykket dag for alle? Listen over tips og triks er lang, og det kan være vanskelig å skille mellom “må ha” og “kjekt å ha”. Vi har derfor samlet det vi mener er 11 “must” når du skal ta med deg småttisene ut i solsteika, og hva vi mener er 5 "kjekt å ha med":

Gutt og jente paa stranden i UV-drakt badeshorts og badekaape fra EBBE

Må ha:

 1. Solkrem med høy faktor, uten skadelige stoffer.

  Solkrem er ikke produktet du skal spare penger på. Velg en med høy faktor, og som ikke inneholder farlige stoffer for verken barna eller naturen. Framtiden i våre hender har laget en fin oversikt over svanemerkede solkremer, og hvor du kan få kjøpt dem. Guiden er oppdatert i 2019. 


 2. UV-drakt

  Solkrem beskytter bra, UV-klær beskytter bedre. En UV-drakt er et veldig godt alternativ da de små ikke alltid er så enkle å smøre, det reduserer smøreflaten betraktelig! Vanlige klær gir også UV-beskyttelse, men UV-drakter er laget på en måte, som i enda større grad blokkerer UV-strålene fra å treffe huden. Særlig lurt er det å beskytte kroppen ekstra midt på dagen, når solen er på sitt sterkeste.


 3. Solhatt og solbriller

  Mange småbarn tar brillene konstant av seg. En solhatt med stor nok skjerm er derfor et godt valg for å beskytte både hodet, øyne og nakke på de minste. Det er enklere å få de større barna til å gå med hatt og solbriller, så lenge de sitter godt på under lek.  


 4. Parasoll eller UV-telt

  Det er tungt for alle å være lenge ute i direkte sol over lengre tid, og barn under ett år bør ikke oppholde seg i direkte sollys (*1). En parasoll eller et UV-telt bør være med om det ikke er naturlig skygge dit dere skal.


 5. Nok drikke til alle

  Babyer som fullammer skal ha morsmelk som tørstedrikk (*2), eller morsmelkerstatning så lenge de er under 6 mnd. Barn som har begynt å få fast føde, bør få vann (*2). Ta med nok å drikke til hele familien, spesielt til den ammende!


 6. Fristende mat, som er enkel å spise på stranden i varmen

  Det kan være vanskelig å få barna til å spise i varmen. Så fyll matboksen med enkel og god mat, som du vet barna liker. Smoothie er ofte lettere å få i seg, i tillegg til at det metter godt. (Se den enkle oppskriften fra Sigrid Henjum på en god, mettende og sunn smoothie, ) Mette og glade barn (og voksne) er en sikker vinner på stranden!


 7. Nok bleier og våtservietter

  Badebleier er et godt alternativ for bleiebarn som skal være i vannet. I tillegg er det lurt å ha med et par ekstra, vanlige bleier for skift og turen hjem.


 8. Badesko/sandaler

  Dersom sanden er varm å gå i eller det er mye skarpe steiner/fjell, er det godt å ha noe luftig og beskyttende på føttene, som gjør det gøy å leke likevel.


 9. Håndkle og badekåpe

  Det kan være lurt enten å ha med 2 håndklær eller 1 håndkle og 1 badekåpe per barn, sånn at barnet har et tørt og lunt alternativ mens det andre tørker. 

 10. Ekstra tørre klær

  Vi anbefaler å ta med et ekstra sett klær, så barnet har tørre klær for turen hjem. 


 11. 2 poser: til søppel og våte klær

  Husk å ta med en pose å putte brukte bleier og annet søppel i, og en til å ta med vått badetøy hjem i.

Baby som leker paa stranden i sommerbody og shorts av okologisk bomull fra Villervalla

Nå som du har pakket alle "må", så er du utstyrt for en veldig god dag for stranden. Da gjenstår det bare å toppe utstyrslisten, for å optimalisere muligheten for at hele familien storkoser seg.  

Kjekt å ha:

 1. Leker tilpasset barnets alder.

  Bøtte, spade og vannkanne er gøy! Et puslespill eller en bok kan også være lurt å lokke med, dersom det er på tide at de sitter litt i skyggen. 


 2. Et pledd, piknikteppe eller sitteunderlag

  Kjekt både til å legge fra seg babyen, og til å sitte å spise på for større barn. Et pledd passer også godt til norske sommere som ikke alltid er like varme.


 3. Babycall

  En babycall med temperaturmåler, om babyen skal sove i vogna og skyggested er et stykke unna der du sitter


 4. Førstehjelpsskrin

  Et førstehjelpsskrin, som bør inneholde minimum plaster, eurax og sårvaskservietter. Apotekene kan hjelpe deg med enkle førstehjelpsskrin.


 5. #5forhvalen (evt ekstra pose og hansker)

  Har du sett bildene av hval og andre havdyr med magen full av plast? Hvordan ser stranden din ut? Det som havner på bakken havner nemlig i havet. Hva med å ta med barna på en aktivitet, der alle plukker 5 søppel hver? Også kalt 5 for hvalen! Gøy for barna - bra for miljøet! Legg gjerne ut bildet av “fangsten” på instagram og tagg bildet med #5forhvalen for å inspirere andre til å gjøre det samme. 

 

SKAL VI SENDE DEG HUSKELISTEN?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt, så har du den i innboksen i løpet av få strakser! (Er du allerede påmeldt listen vår? Sjekk innboks, og evt reklamemappe/søppelpost, så ligger den der allerede! :-D )

Kildehenvisning:

 1.  Norsk Helseinformatikk - gode råd om barn og sol 
 2. Ammehjelpen - væskebehov hos barnet når det er varmt 

Kommentarene må godkjennes før de publiseres