Ta med deg barna på telttur i vinter!

Helt fra Elise var liten, har hun vært vant til å være mye på tur med familien. Da hun skulle få sin egen familie, hadde hun og samboeren Gjermund store planer for alle naturopplevelsene de skulle gi sønnen sin. Verden endret seg brått da Gjermund døde fjorten dager etter at sønnen Mikkel ble født, men Elise ville ikke slippe turdrømmen. I dag er Mikkel på snart to år allerede en erfaren friluftsgutt med nesten førti netter i telt til alle årstider. 

Mange synes kanskje overnattingstur med barn virker skummelt og slitsomt, unntatt for Cecilie Skog og Lars Monsen. Det er Elise og Mikkel levende motbevis på! Og nå er Koala så heldige at Elise vil dele sine tips om tur og telt med oss. Intensjonen er å senke terskelen for oss “vanlige” mennesker som drømmer om å telte med barna. Hva tar du med? Hva spiser du? Hvordan sover du?

Den første teltturen til Mikkel var ute i hagen i april 2018, da han var bare fire måneder. Det var kort vei til gjenglemt utstyr og Elise kunne gjøre seg mange erfaringer i trygge rammer.

Riktig utrustning er viktig, men det trenger ikke være det dyreste og beste. Mye har man og mye kan lånes. Om man blir turfrelst kan man investere i mer utstyr etterhvert. 

Elise presiserer at det er mange måter å gjøre ting på, men har laget en oversikt til oss basert på de erfaringene hun selv har fått. La deg inspirere til vintertelting!

 • Hvis du ikke har telt kan du starte med å låne et. Gjør noen erfaringer før du bruker masse penger. På vinteren bruker Elise et Helsport vinter-tunneltelt. Her er det et stort fortelt, praktisk for å grave kuldegrop og god plass til å lage mat. Sommer, vår og tidlig høst er hun veldig fornøyd med et kuppeltelt med mindre fortelt. 
 • Elise er mest komfortabel med at Mikkel har egen sovepose, en Helsport Alta vinter jr. Den kan lengdejusteres, men hun bruker også en strikk nederst for å gjøre den kort nok. En lang sovepose vil gi et kulderom nederst og barnet kan skli ned og få mindre luft. En babycall med termometer liggende nederst i posen gir god kontroll på tempraturen. Det går også fint an å bruke en vinter-vognpose, ulempen er at denne tar større plass i sekken.
 • Dobbelt liggeunderlag fra Exped er Elise blitt veldig glad i, da slipper Mikkel å dette ned i sprekken mellom underlagene. Man kan også binde/tape sammen to liggeunderlag.
 • Reinskinn oppå liggeunderlaget eller saueull inni soveposen gir ekstra varme.
 • Balaclava-lue i ull. Den bør ikke være for vid slik at den vrir seg i løpet av natta
 • Todelt ullundertøy innerst, da går bleieskift raskt..
 • Mikkel beveger seg mye om natta, og havner ofte med armer og overkropp utenfor soveposen. Derfor sover han i en tykk ulldress utenpå undertøyet, som også har ekstra stoff til å brette rundt hendene, slik som denne dressen fra Mikk Line. Votter som sitter godt er et alternativ. 
 • Barn blir ofte kalde på beina. Ta med en flaske som tåler kokende vann, som denne typen fra Nalgene. Kok vann på primus, hell over i flasken, og legg den i bunnen av soveposen (evt. over strikken).
 • Kjenn etter i nakken til barnet en stund etter det har sovnet, pass på at de ikke blir for varme og svetter, da blir man kald.
 • Er det ekstra kaldt, kan man bruke for eksempel en jervenduk vinteredition som pledd.
 • Reserveklær bør være med. Noe blir som regel vått, det er lurt å ha dobbelt av alt.
 • Pakk i vanntette pakkeposer (eller bare plastposer), én til hver. Da bruker man mindre tid på å lete etter ting
 • Ha med nok bleier ( men ikke “Up & Go”, så man kan skifte uten å kle av helt)
 • Våtservietter fungerer dårlig vinterstid da de fryser. Tørrkluter og lunka vann er topp. 
 • Paracet stikkpille i tilfelle feber eller tannsmerter. Sportstape kan brukes som både plaster og støtte, eller til å reparere ting. Elise pleier å ha med seg en enkeltmannspakke a la denne, for hun er aldri lenger unna bilen enn at hun kommer seg dit på en halvtimes tid om hun går fra utstyret.
 • En liten flaske med antibac er kjekt når man driver med bæsjebleier i det ene øyeblikket, og matlaging i det neste
 • For valg av brensel er bensin mest effektivt i kulde. Elise foretrekker likevel å bruke gass for å slippe den store flammen ved innbrenningen av bensinen, spesielt siden Mikkel er like ved. Det finnes egen vintergass, den pleier hun å transportere inne i soveposen for å holde best mulig på varmen slik at den brenner bedre.

Når det gjelder mat, kan man legge seg på ulike nivåer, men ikke la styr med mat bli et hinder for å komme seg ut! Elise synes noe av sjarmen er å lage maten på primus. Real turmat-poser, tomatsuppe og andre halvfabrikater er lettvint og godt. Ostesmørbrød av polarbrød er en velsmakende vinner! Å dra på tur med ammebaby er egentlig praktisk, da har man alltid maten klar og riktig temperert. Med en grøt-baby kan man ha med grøtpulver i boks som blandes med vann du varmer. Det er lurt å ha med ekstra mat som ikke kan fryse når du er på vintertur, i tilfelle primusen slår seg vrang (test den hjemme!). Da er knekkebrød en trygg reserve. Elise og Mikkel lager alltid havregrøt i en stor bolle som de deler til frokost. Alle kan skape sine egne favoritter og tradisjoner!

Husk ALLTID å koble fra gass og brenner når det ikke er i bruk, og vær HELT sikker på at gassen er skrudd igjen.

Et bra triks for å gjøre turterskelen lavere, er å pakke dagen i forveien så det meste er klart. Når man skal pakke på morgenen blir det fort stress, og man kan få en dårlig start på dagen. 

Dere trenger ikke å dra så langt! Husk at det gjerne er minnene om selve teltopplevelsen som sitter igjen hos barna, ikke hvor langt dere gikk før dere satte opp teltet.

Om vinteren blir det tidlig mørkt om kvelden, og det er lenge mørkt om morgenen. Da er det greit å ha med noe til å aktivisere barna inne i teltet. En bok eller en favorittleke gjør ofte susen. Er det vanskelig å holde utålmodige barn inne i soveposen mens du venter på dagslys, kan underholdning på mobilen være et greit lokkemiddel å ha i bakhånd. En powerbank og en telefon som tåler kulde er også et godt sikkerhetstiltak. Elise pleier også å ha med seg en liten diskokule, da blir det liv i teltet! Lyslenke i taket er både koselig og praktisk. Dobbelt sett med hodelykter er også med, man kan ikke risikere å stå uten lys.

Vi i Koala-teamet håper at vi sammen med Elise klarer å vekke eventyrlysten hos flere som drømmer om familieturer! Trenger du enda mer inspirasjon? Sjekk ut de nydelige bildene på Elise sin Instagram-konto her!

Vil du lese mer om Elise og Mikkel, har KK skrevet om deres sterke historie. Les den her.


Kommentarene må godkjennes før de publiseres