Tips til soldager og valg av UV-klær

Endelig viser værmeldingene at solen skal sende sine første skikkelige sommerstråler over store deler av landet. Da flytter vi utendørs! Finnes det noe bedre? 


Sol = sunt!

Solen er vår viktigste kilde til vitamin D! Når solstrålene treffer huden dannes vitamin D, som er viktig for normal vekst og utvikling hos barn. Barn med lys hud får dannet nok vitamin D etter kun kort tid i solen om sommeren. Forskere anslår at det generelt er nok med 10-15 minutter sol på ansikt og armer 2-3 ganger i uken om sommeren for å fylle opp vitamin D-lageret vårt. Behovet for vitamin D kan også dekkes gjennom kosten, og for spedbarn bør kosten være hovedkilden til vitamin D. 

Men ikke bli brent!

Solen er altså bra for oss, men det er veldig viktig å unngå å bli solbrent! Solforbrenning i barne- og ungdomsårene øker risikoen for å utvikle hudkreft. Vær oppmerksom på at små barn blir lettere solbrente enn voksne, siden barna har tynnere og mindre pigmentert hud.. De aller minste bør beskyttes mot direkte sollys hele det første leveåret. 

Tegnene på solforbrenning kommer ofte først noen timer etter soleksponeringen. Det er derfor ikke tilstrekkelig å holde øye med barnet for å se om huden blir varm og rød.

Tre gode soltips:

Selv om det er lurt å være ekstra forsiktig på starten av sommeren, vil vi jo være ute så mye som mulig når det er varmt og godt ute! Heldigvis kan vi trygt nyte deilige dager i solskinnet, så lenge vi tar noen forholdsregler, som:

  • Ta pauser fra solen, særlig mellom klokka tolv og tre på ettermiddagen, når solen stråler sterkest.
  • Benytt områder i skyggen med jevne mellomrom og bruk klær som gir god beskyttelse mot solen. Ansikt, nakke og skuldre må man passe ekstra på og beskytte med trøye og solhatt med brem foran og bak. Husk å skjerme øynene også med solbriller! Ikke glem at vann og sand reflekterer solstrålene og øker strålingen huden utsettes for, båt- og strandliv er klassiske sommersituasjoner med risiko.
  • Bruk nok solkrem med høy SPF (Sun Protection Factor) som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler (sjekk https://www.framtiden.no/gronne-tips/fritid/her-er-solkremene-uten-miljogifter.html for oversikt over Svanemerkede solkremer). Det kan være utfordrende å smøre barna ofte nok og godt nok med solkrem. I tillegg er det gjerne lek med mye opp og ned av vannet, og mye fysisk aktivitet, som gir både gnissing og svetting slik at solkremens beskyttende effekt reduseres. Det beste er derfor å beskytte huden med klær i tillegg til solkrem, særlig på den mest utsatte huden og når UV-strålingen er på sitt sterkeste.

Tre ting  å tenke på når du skal velge UV-klær:

  • Tettsittende UV-klær som blir strukket ut når barnet har det på, gir ofte ikke tilstrekkelig beskyttelse. Sørg derfor for å å ikke bruke for små klær
  • Klærnes evne til å blokkere UV-stråler reduseres betraktelig når de er våte, så ha med skift når dere skal bade
  • Hode, nakke og skuldre er mest utsatt for å bli brent, en god hatt med brem er derfor å anbefale

OK å arve UV-klær?
Vi i Koala er veldig for arv og gjenbruk. Det er imidlertid en viktig ting du bør sjekke om du arver UV-klær. Slitte UV-klær har en sterkt redusert evne til å holde UV-strålene ute, derfor bør du sjekke tekstilene nøye for slitasje før du kler det på barnet ditt. Hold plagget opp mot sola uten å strekke det, så ser du hvor mye lys som slippes gjennom. Et tynnslitt plagg som slipper gjennom mye sollys vil også slippe gjennom mye UV-stråler, og bør skiftes ut for å ikke gi falsk trygghet.

Ta vare på UV-klærne, så varer de lenger!
Dersom du behandler UV-klærne dine pent, så vil de også vare lenger! Her er noen generelle tips for å få klærne til å vare så lenge som mulig:

  • Er klærne brukt i saltvann bør de skylles så fort det er mulig
  • Klærne bør ikke bli liggende våte i en sekk. Tørk de så fort det er mulig, og alltid i skyggen eller inne.
  • Vask ikke klærne i maskin mer enn du må. Når de skal vaskes, vask klærne etter anvisning på vaskelappen. Det kan være lurt å vrenge dem også!

Hos koala.no finner du deilige UV-plagg av svært god kvalitet fra Ebbe og Villervalla. De kommer både som heldrakt og i todelt sett. Solhattene våre er vi også blitt veldig glade i, de er både fine og funksjonelle og er levert av danske Melton.

Med denne grunnleggende kunnskapen på plass, kan man kose masse ute i sola med god samvittighet - vi ønsker dere alle en riktig god og gledesfylt sommer! :DKildehenvisning:


Kommentarene må godkjennes før de publiseres